Вашият верен партньор при избора на кола под наем!

Условия за ползване при наем на автомобил

Изисквания към наемателя

При отдаване на автомобил под наем е необходимо да бъде представена валидна шофьорска книжка и лична карта. Притежателите на шофьорска книжка издадена от някоя от следните държави, трябва да са снабдени с международна шофьорска книжка: Австралия, Япония, САЩ, Канада, Нова зеландия. Минималната възраст за наемане на автомобил е 18 години. Наемателите на възраст под 21 години или с опит в управлението на превозното средство под една година са освободени от заплащане на такса „млад шофьор“, но те трябва да заплатят застраховка „Освобождаване от отговорност при щета/CDW+“.

Допълнителни изисквания към наемателя можете да научите от тази статия в нашия блог

Цена за наем на автомобил

Цената за наем на автомобил включва: наем за 24 часа, неограничен пробег, техническа поддръжка, застраховка гражданска отговорност, данък на автомобила, винетка, един допълнителен шофьор, дакса доставка до адрес или летище в градовете София, Пловдив, Варна и Бургас.
Дневната наемна цена е валидна за наем за 24 (двадесет и четири) часа от момента, в който колата е била предадена на клиента. Минималният наемен период е 24 часа.
За забавяне на връщането на автомобила от един до четири часа, наемателят заплаща 50% от цената на наем за един ден.
За закъснение повече от четири часа наемателят трябва да плати 100% от цената за един наемен ден.
Наемната цена за уикенд е валидна при наемане на автомобила от 16:00 часа в петък до 10:00 часа в понеделник.
Месечната наемна цена е валидна до 30 дни.
Наемната цена не включва гориво.

Възможности да резервирате кола под наем

Резервацията за автомобил под наем може да бъде направена по телефона, на електронна поща, на нашия уеб сайт https://www.mrentacar.bg или в нашите офиси и чрез нашите рент-а-кар представители. Резервацията се счита за успешна след получаване на потвърждение с номер на резервацията. М Рент-а-кар си запазва правото в случай на липса на резервирания автомобил, да предлага автомобил под наем от същия или по-висок клас при потвърдените вече условия и цени за наем.

Начин на плащане на наемната цена

Плащането на наемната цена и депозита се извършват при сключването на договора, чрез POS-терминал. Приемат се плащания с дебитни/кредитни карти VISA и MASTERCARD. За обезпечаване на гаранционния депозит, клиента трябва да притежава валидна кредитна карта на свое име.

Оборудване на наемания автомобил

Всички автомобили на М Рент-а-кар се предоставят под наем със задължителното оборудване, изисквано от органите за контрол на движението, радиосистема или CD, минимум две въздушни възглавници, климатик и други, почистени и с пълен резервоар с гориво.

Технически проблеми и аварии при наем на автомобил

В случай на технически проблеми или пътнотранспортно произшествие, клиентът трябва незабавно да се обади на номер 112 – това е телефонът за спешни случаи, както и на предсавител на М-Рент-а-кар, чиито координати са посочени в договора за наем на автомобил.
В случай на пътно транспортно произшествие, клиентът трябва да се обади на полицията и да получи протокол, издаден от компетентните органи.

Допълнителни услуги в помощ на наемателят на автомобил

Отговорността на наемателя в случай на щета или кражба може да бъде ограничена в съответствие с условията на договора за наем в случай на заплащане на от допълнителните такси, както следва:

Такса „Ограничаване на отговорността при щета“ на наемания автомобил

Тази такса е включена в обявената в сайта цена и не покрива щети причинени по вина на наемателя или увреждания по шасито на автомобил под наем, гуми и джанти, кражба или загуба на части, принадлежности, документи и ключове на автомобила, кражба на лични вещи, както и в случай на неспазване или нарушаване на условията на договора за наем и разпоредбите на българското законодателство. Клиента е длъжен да представи протокол от КАТ/Полиция, двустранен констативен протокол, ключ и документи на автомобила. Ограничената отговорност не покрива причинени вреди при констатирана употреба на алкохол и/или упойващи вещества от наемателя.

 • 4 евро на ден –за щети до EUR 300 за автомобили от мини и икономичен клас;
 • 6 евро на ден – за вреди до EUR 500 за автомобили от среден клас;
 • 8 евро на ден – за щети до EUR 600 за автомобили от клас Van;
 • 11 евро на ден – за щети до EUR 800 за автомобили от бизнес клас и SUV.

Такса „Освобождаване от отговорност при щета“ – избираема от клиента

Наемателя може да бъде освободен от отговорност при щета след заплащане на следната допълнителна такса, в зависимост от класа на автомобила:

 • 5 евро на ден – за автомобили от мини клас;
 • 7 евро на ден – за автомобили от икономичен клас;
 • 9 евро на ден – за автомобили от среден клас;
 • 12 евро на ден – за автомобили от клас Van;
 • 16 евро на ден – за автомобили от бизнес клас и SUV;

Плащането на тази такса покрива разходи за заместващ автомобил при технически проблем и пътен инцидент, пътна помощ и репатриране на наетия автомобил, отпада задължението за плащане на административна такса при ПТП, покрива нанесени щети и увреждания на гуми и джанти и по шасито на автомобил под наем. Гарантира връщане на платения депозит.
Не покрива кражба или загуба на части, принадлежности, документи и ключове на автомобила, кражба на лични вещи, както и в случай на неспазване или нарушаване на условията на договора за наем и разпоредбите на българското законодателство. Клиента е длъжен да представи протокол от КАТ/Полиция, двустранен констативен протокол, ключ и документи на автомобила. Освобождаване от отговорност не се прилага при констатирана употреба на алкохол и/или упойващи вещества от наемателя.

Такса за гориво

Липсващото гориво при връщане на наетия автомобил е за сметка на клиента и се таксува с EUR 2.0 на литър.

Доставка и връщане в работно време

Услугата „Доставка/връщане в работно време се предоставя в най-близкия офис на М Рент-а-кар или на посочен от клиента адрес при предварителна заявка. За градовете, в които фирмата има офиси, не се дължи допълнително заплащане. Доставката на кола под наем в градове, в които М Рент-а-кар няма офиси, таксата е EUR 0. 70 евро на километър.

Доставка и връщане в неработно време

Услугата „Доставка/връщане в неработно време“ се заплаща за всяко събитие EUR 25.

Еднопосочен наем на автомобил

Връщането на кола под наем в град различен от града на наемане е възможно само при предварителна заявка. След авансово плащане е възможно автомобилът да бъде доставен навсякъде на територията на Република България. Таксата за връщане на автомобила в град без офис на М Рент-а-кар е EUR 0.70 на километър до най близкия офис на компанията.

 • София – Варна; Варна – София – EUR 124
 • София – Бургас; Бургас – София – EUR 99
 • София – Пловдив; Пловдив – София – EUR 49
 • Варна – Бургас; Бургас – Варна – EUR 44
 • Варна – Пловдив; Пловдив – Варна – EUR 99
 • Бургас – Пловдив; Пловдив – Бургас – EUR 59

Шофиране извън страната

Шофирането на кола под наем извън територията на България е възможно при предварителна заявка, най-малко три работни дни и заплащане на еднократна такса в размер на EUR 50. Възможни са ограничения.

Анулиране на резервация за наем на автомобил

Резервацията може да бъде отменена по начина, по който е направена.

Забавяне при връщането на автомобил под наем

До 1 час забавяне не се дължи допълнително плащане.

В случай на забавяне от един до четири часа, се дължи половината от наемната цена за един ден.

В случай на закъснение повече от четири часа, наемателят трябва да заплати цена за целия наемен ден.

Специални условия и отстъпки

Клиентите, които са ползвали услугите на М Рент-а-кар повече от 5 пъти се възползват от специални цени за наем на автомобил посредством промоционален код за лоялни клиенти.

Всички цени са в EUR и с включен ДДС.
Подробна информация можете да получите от нашия екип при резервация или да зададете своите въпроси на електронната ни поща. Нашите координати ще откриете но този адрес: https://mrentacar.bg/bg/контакти

М Рент-А-Кар си запазва правото да прави неочаквани промени в условията за наем на автомобил, както и в цените за наем и услуги.