Вашият верен партньор при избора на кола под наем!

Правила за движение с кола под наем в България

Правила за движение с кола под наем в България
Правила за движение с кола под наем

Правила за движение с кола под наем в България

Кола под наем или собствен автомобил – правилата за движение в България са едни и същи. Общоприетите правила за движение в Европейски съюз се прилагат и в България.

Вероятно вече отговаряте на изискванията към наемателите на компанията от която ще вземете кола под наем. Вероятно сте избрали и своята кола под наем и знаете какви документи и оборудване трябва да има в колата. Вече е време да Ви запознаем с правилата за движение в България.

Без значение дали управлявате кола под наем или собствената си кола, трябва да спазвате правилата за движение. Най важните ще изброим по-долу.

В България движението с автомобил се осъществява отдясно на пътя.

През светлата част на денонощието е задължително да шофирате с включени дневни светлини на колата. В случай, че автомобилът не е оборудван с такива, Вие трябва да включите къси светлини.

Използвайте телефона си само за разговори и задължително с устройство за свободни ръце. Повечето съвременни автомобили са оборудвани с Blutoot за безжична връзка с автомобила. Свързването става лесно и отнема по-малко от минута. Възползвайте се от това удобство!

Максимално допустима скорост на движение

Бъдете внимателни за скоростта с която шофирате. В България има изградена добра система от стационарни камери, засичащи превишаване на скоростта. Освен това, пътна полиция разполага и с няколко варианта на мобилни камери за скорост.

Когато бъдете засечен с превишена скорост се издава електронен фиш на собственика на автомобила. След получаване на такъв електронен фиш, компанията за коли под наем ще плати глобата. В последствие, наемодателят ще удържи сумата от Вашата кредитна карта, която сте предоставили, когато сте подписвали договор за кола под наем. Допълнително към това е много вероятно да дължите и административна такса за обработване на документи. Наистина е важно да спазвате ограниченията на скоростта, не само за да не бъдете глобени. Най- важно е да спазвате ограниченията, защото високата скорост е предпоставка за настъпване на пътни инциденти.

 

Ограниченията на скоростта в България са:

  • В населено място – 50км/час;
  • По междуградски път – 90км/час;
  • По скоростни пътища – 120км/час;
  • По автомагистрали – 140 км/час;
  • В тунели – 80км/час;
Road sign speed limit

Въпреки фиксираните в закона за движение по пътищата максимални скорости, възможно е да преминете през сравнително дълги участъци, с по-ниско ограничение на скоростта. Затова бъдете внимателни за пътните знаци за налагане на ограничения.

Предпазни колани и превозване на деца в кола под наем в България

Ползването на предпазни колани е задължително за всички места в автомобила.

Пътуването на деца на възраст под 12 години е задължително на задната седалка в колата под наем. Децата с ръст по нисък от 150 сантиметра, в зависимост от килограмите ползват детски столчета или седалки. Обърнете внимание на предписанията на производителя на столчето/седалката за съответствие с височината и тежестта на детето Ви.

Не се допуска превозването на деца в столче, обърнато в посока обратна на посоката на движение, когато столчето е закрепено на предната седалка въздушна възглавница, освен ако възглавницата не е деактивирана.

Шофиране и алкохол – Не си позволявайте!

Допустимата по закон концентрация на алкохол в кръвта е 0.5/1000. Нашия съвет е да не си позволявате да управлявате автомобил под наем след употреба на каквото и да е количество алкохол. Ние не знаем за компания за коли под наем , която да допуска каквото и да било наличие на алкохол, при направено изследване на водача. Употребата на алкохол ще направи невалидни всички застраховки по отношение на автомобила. В този случай, Вие ще носите пълна отговорност за причинените вреди.

Надяваме се, информацията да Ви е полезна. Очаквайте скоро още полезна информация за това, какво се включва в цената за наем на кола и още …

Ако имате каквито и да било въпроси, можете да ги зададете на екипа на M Rent a car за България, на нашата електронна поща или по друг удобен за Вас начин. Координатите ни ще откриете в нашия сайт www.mrentacar.bg, или във фейсбук страницата ни MRent-a-car.

 

Очакваме Ви!