Вашият верен партньор при избора на кола под наем!

Какво трябва да знаем, когато наемаме коли

Какво трябва да знаем, когато наемаме коли
Документи на коли под наем

Документи и оборудване на автомобили под наем

След като вече се запознахте с изискванията за да ползвате коли под наем в първата част, сега ще Ви запознаем, с какво трябва да са оборудвани вземаните от Вас коли под наем. Нещата не са много, но е важно да ги има в автомобила, защото в противен случай е възможно да попаднете под ударите на закона.

Документи на автомобила

Когато приемате наетия автомобил е важно да проверите изрядността на документите на автомобила и допълнителното оборудване.

Документите, които трябва да получите от Вашия рент а кар агент са минимум:

  1. Свидетелство за регистрация на МПС част 2 (обичайно наричан „малък талон“ или само „талон“;
  2. Удостоверение за техническа изправност (наричан „ГТП“)
  3. Картонче със стикер със сериен номер за платена такса към Гаранционния фонд;
  4. Застрахователна полица на застраховка Гражданска отговорност

Това са задължителни по закон съпътстващи всеки движещ се по пътната мрежа в България документи.

Документи на коли под наем

Свидетелство за регистрация

Свидетелството за регистрация доказва, че автомобила е регистриран в КАТ – пътна полиция. В това свидетелство е записана основна и важна техническа информация за наетия автомобил: обем на двигателя, мощност, вид гориво, товароносимост, и др., както и собственика и ползвателя (ако той е разлечен от собственика) на колата под наем.

Удостоверение за техническа изправност на автомобилите под наем

Удостоверението за техническа изправност удостоверява, че автомобила е преминал технически изпитвания и е безопасен за управление. Техническата изправност на автомобилите в България се проверява периодично, като удостоверението се издава за определен срок. За това е много важно да проверите валидността на това удостоверение и в никакъв случай да не наемате автомобил с изтекло такова. Същия съвет можем да Ви дадем и по отношение срока на валидност на застраховката за пречиняване на щети на трети страни –

Застраховка Гражданска отговорност на автомобили под наем

Задължително, при приемане на наетия автомобил проверете нейната валидност и в никакъв случай не управлявайте автомобил с изтекла такава застраховка.

В случай че срока на техническата изправност и застраховката Гражданска отговорност изтичат по време на наема на автомобила, уточнете с Вашия доставчик на кола под наем как ще получите новите документи. Обръщаме Ви внимание, че застраховката може да се поднови докато ползвате наетия автомобил, но за да се поднови техническата изправност, автомобила трябва да премине преглед и тест на основни системи. Това не отнема много време, но би следвало да се предвиди, защото може да наруши предварителните ви планове за почивка или да Ви отклони от начертания маршрут.

Оборудване на автомобили под наем

Освен изброените документи автомобила под наем трябва да е оборудван с:

  1. Пожарогасител;
  2. Сигнална жилетка;
  3. Светлоотразителен триъгълник;
  4. Комплект за първа помощ;

Проверете наличието на тези вещи в наемания автомобил, и ако някоя липсва я изискайте от Вашия агент за кола под наем.

Надяваме се, информацията да Ви е полезна. А ако имате каквито и да било въпроси, можете да ги зададете на екипа на M Rent a car за България на нашата електронна поща или по друг удобен за Вас начин. Нашите координати ще откриете в нашия сайт www.mrentacar.bg, или в фейсбук страницата ни MRent-a-car.