Вашият верен партньор при избора на кола под наем!

Какво трябва да знам, когато търся да наема кола

Какво трябва да знам, когато търся да наема кола
Какво трябва да знам - Кой може да наеме автомобил

Какво е важно да знаем, когато търсим кола под наем в България?

Вероятно, всеки от нас е имал нужда да ползва кола под наем. Ние, екипа на M Rent a car за България, решихме да споделим с Вас опита си от управлението на автомобили под наем. Надяваме се с това да Ви помогнем да вземете правилното решение, когато правите избор на доставчик за кола под наем за Вашата почивка или бизнес пътуване.

С тази публикация поставяме началото на кратка поредица, която се надяваме да Ви е от полза. В случай че на Вас не ви се налага да наемате кола, то поне ще сте информирани и ще можете да помогнете на Ваши познати. Със сигурност, имате приятели в чужбина, които имат нужда от автомобил под наем, когато идват в България при близките си.

Ето някои от важните проблеми при наемане на автомобил, с които ще Ви запознаем:

 1. Изисквания за наемане на автомобил;
 2. Какви документи трябва да притежавам, за кола под наем;
 3. Възрастови ограничения за да подпиша договор за кола под наем;
 4. С какви документи трябва да ми предадат наетия автомобил;
 5. Какво оборудване трябва да има в колата под наем;
 6. Правила за движение и управление на автомобил в България;
 7. Какво е включено в наемната цена;
 8. Как мога да платя наема на автомобила;
 9. Гаранционен депозит;
 10. Отговорност при щета на автомобил под наем;
 11. Приемане на колата под наем и подписване на договор;
 12. Връщане на автомобила и освобождаване на депозита;

 

Кой може да наеме автомобил?

Всяка компания за коли под наем има различни изисквания за своите наематели, но основните съвпадат. Минималните изисквания за да наемете автомобил са да притежавате валидни лични документи:

 1. лична карта или паспорт;
 2. свидетелство за управление на автомобил;
 3. кредитна (дебитна) карта;

Как мога да платя за кола под наем?

Възможно е някои компании предоставящи автомобили под наем да не приемат дебитни карти. Те ще изискват от Вас задължително да притежавате кредитна карта. Също така е възможно някои рент а кар компании да приемат плащане на наема в брой. Тези компании е твърде вероятно да изискат кредитна карта за задържане на депозит (същността на депозита ще разгледаме в следваща публикация).

На каква възраст мога да взема кола под наем?

Всички рент а кар компании имат изисквания към възрастта на наемателя на автомобил и към допълнителните шофьори. Минималното изискване е да сте навършили 18 години, което е логично, предвид пълнолетието и защото най-рано на тази възраст можете да притежавате шофьорска книжка. Възможно е да бъде наложено ограничение наемателя да има навършени 21 години. Друго вероятно изискване е клиента да има шофьорски стаж минимум една година.

Някои компании за коли под наем имат изискване за възраст 21 години. За клиенти под тази възраст изискват плащане на допълнителна такса. Други изискват заплащане на такса за допълнителна застраховка или освобождаваща от отговорност. Лично ние бихме Ви посъветвали да изберете последния вариант. Така освен че ще наемете кола, то ще имате и спокойствието че не носите отговорност за нанесени щети по автомобила под наем.

Възможно е да срещнете и ограничение в класовете автомобили, които можете да наемете. Повечето компании прилагащи този подход ще Ви дадат възможност да наемете коли само от по-ниските класове.

За да бъдете максимално подготвен когато търсите кола под наем, Ви съветваме да уточните всички тези въпроси с избраната компания предварително.

Ако имате каквито и да било други въпроси, можете да ги зададете на екипа на M Rent a car за България на нашата електронна поща или по друг удобен за Вас начин. Нашите координати ще откриете в нашия сайт www.mrentacar.bg, или в фейсбук страницата ни MRent-a-car.

В следващата ни публикация ще се запознаете с задължителните документи и оборудване на колата под наем.

Очакваме Ви!